Socializarea dezvoltă un sentiment de apartenență, ascute mintea și îi ajută să rămână conectați în lumea reală!

Socializare

Unii cercetători consideră că „impactul relaţiilor sociale asupra sănătăţii este la fel de important precum alţi factori de risc: fumatul, activitatea fizică, obezitatea, tensiunea arterială. Numărul şi calitatea relaţiilor sociale contribuie la menţinerea sănătăţii fizice şi mentale a indivizilor precum şi la ameliorarea speranţei de viaţă”. S-a constat şi relaţia inversă: relaţiile sociale negative sau stresante au efecte nefaste asupra sănătăţii. De asemenea, izolarea socială pare să se asocieze cu o rată mai înaltă a deceselor premature. În cadrul anchetei de sănătate din 2004, în Belgia, sănătatea socială a fost operaţionalizată în termeni de suport social (disponibilitatea altor persoane în care individul are încredere, pe care el poate conta şi care lui îi dau sentimentul de a fi apreciat şi stimat ca persoană).

Persoanele în vârstă care nu se pot baza pe un suport social adecvat sunt mai vulnerabile și mult mai predispuse la dezvoltarea de simptome depresive”
Bătrânii devin mai comunicativi atunci când se simt ca parte dintr-o comunitate. Vorbesc unii cu ceilalți, comentează știrile împreună, deapănă amintiri, împărtășesc credințe și idealuri sau fac schimb de impresii. Socializarea și petrecerea timpului liber cu scopul satisfacerii nevoilor afective, de recunoaștere socială, de manifestare a experienței de viață, de a interacționa sau de a stabilii relații sociale, poate face minuni în cazul vârstnicilor.

Importanta socializarii pentru persoanele varstnice

Socializarea:

 • Întărește starea fizică
 • Îmbunătățește sănătatea cardiacă
 • Reduce tensiunea arterială
 • Îmbunătățește nutriția și dieta
 • Crește încrederea
 • Ameliorează stresul și depresia
 • Îmbunătățește somnul
 • Menține sănătatea creierului
 • Reduce problemele de memorie
 • Scade percepția durerii

Crește nivelul de fericire și dă un sentiment de mulțumire și respect de sine ridicat.

Beneficiile terapiei sociale la bătrâni?

Aceasta îi ajută să:

 • învețe noi competențe sau să descopere noi hobby-uri
 • se bucure de lumea virtuală. Împreună cu alți colegi pot fi învățați să navigheze pe Internet
 • citească anumite cărți și să schimbe impresii între ei despre acestea
  comenteze diverse știri, să vizioneze filme împreună
 • își facă prieteni
 • depăneze amintiri
 • se simtă ca parte dintr-o comunitate unită

Căminul pt Persoane Varstnice Sebes, oferă posibilitatea implicării în activități de comunicare, culturale, sportive sau gospodărești ( ingrijirea gradinii de legume) , a bunicilor din camin.

Organizăm excursii, aniversăm ziua fiecărui bunic, încurajăm varstnicii să participe la jocuri de societate (cărți, puzzle, șah, table, rummy) și susținem practicarea exercițiilor fizice (bicicletă, plimbari in aer liber).

De asemenea, organizăm cercuri de lectura, terapie spirituala, excursii, meloterapie ( grupul de colindatori ai caminului, cu care colindam celelalte institutii ), citirea presei si participarea la diferite evenimente din comunitate.
In cadrul intalnirilor de socializare, ne bucuram de prezenta copiilor voluntari care aduc zambete pe chipul bunicilor aducandu-le aminte de nepoti, astfel, realizandu-se o „punte intre generatii”. Copii daruiesc bunicilor mici atentii de 1-8 Martie, 1 Octombrie si alte sarbatori religioase.

In săptămânile premergătoare Sfintelor Sărbători Pascale, la Căminul pentru Persoane Vârstnice, s-au desfășurat acțiuni de socializare și ergoterapie, marcând astfel Sfintele Sărbători. Aceste acțiuni s-au realizat în colaborare cu copii de la Școala Nr.2 și copii de la Centrul de Zi, Diakoniwerk ” O Șansă pentru Școală”! Cu această ocazie vă dorim Sărbători liniștite cu pace și sănătate! Hristos a Inviat!

Ca în fiecare an, la Căminul pentru persoane vârstnice sărbătorim copilăria. Bucuria copilăriei nu ne lasă indiferenți și ne cheamă și anul acesta să sărbătorim, la cămin vara- anotimpul bucuriei și speranțelor. Mulțumim d-nului Primar Dorin Nistor pentru că de fiecare dată ne onorează cu prezența. De asemenea mulțumim colaboratorilor: Clubul Elevilor, Clubul de dans sportiv Samara și Asociației Diakoniewerk.