Familia din cămin

Importanta ergoterapiei pt varstnici

Ca in orice familie, una din activitatile de baza, constituie ergoterapia prin care se creeaza relatii armonioase, ce conduc spre calitatea vietii sociale.

Definită ca o terapie ce utilizează activitatea în vederea readaptării şi redării independenţei persoanelor care şi-au pierdut unele abilităţi, ergoterapia are indicaţii foarte largi, de la boli psihice, la infirmităţi motorii. Ea poate fi utilizată cu succes inclusiv pentru vârstnici, prin faptul că le dă posibilitatea să se adapteze la deficitul lor şi să-şi amelioreze starea.

Ergoterapia are atât beneficii fizice, cât şi psihice pentru vârstnici. “A fi activ are un scop vindecător tocmai de aceea terapia ocupaţională are beneficii extraordinare. La nivel intelectual, ţine emoţiile sub control, dezvoltă iniţiativa, antrenează şi îmbunătăţeşte memoria. La nivel fizic, măreşte rezistenţa la oboseală, dezvoltă coordonarea, iar la nivel social formează şi dezvoltă cooperarea şi responsabilitatea în cadrul grupului”. Ergoterapia reeducativă-readaptativă urmăreşte cautarea unei mai bune coordonari a mişcărilor. În timpul acestor activităţi se observă si se analizează problemele vârstnicilor, apoi se propun soluţii de evitare a durerilor în gesturile zilnice, cu ajutorul medicului curant.

Activitati de ergoterapie desfasurate in cadrul caminului:

  • Ateliere de creatie ( pictura pe sticla, tehnica servetelului, confectionarea felicitarilor de sarbatori, pregatirea jorditelor de Mos Nicolae, impodobirea bradului, expozitie, confectionarea mascotelor caminului, sezatoare)
  • Mentinerea deprinderilor de viata independenta: curatenia in sala de mese, pregatirea conservelor pt iarna, lucru manual ( tricotat si crosetat obiecte vestimentare ).